Fontos előírások pénztárgép használóknak

Arról már sok esetben ejtettünk szót, hogy melyek azok a vállalkozások, amelyek kötelesek online pénztárgépet működtetni, illetve gépi nyugtát adni az ügyfeleiknek. Azonban a pénztárgép üzemeltetésével kapcsolatban van még néhány olyan szabály, amikkel érdemes tisztában lenni, és szükség esetén alkalmazni őket. Nézzük, mik ezek!

Gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak a nyári, kitelepüléses rendezvényeken a nyugtaadási kötelezettségre. Természetes, hogy a nyugtaadás ilyenkor is kötelező, azonban az, hogy kell-e online pénztárgépet használni a helyszínen, a pontos tevékenységtől függ. Alkalmi vásárokon kiskereskedelmi értékesítés esetén nem kötelező online pénztárgépet használni.

Nincs kivétel azonban azzal kapcsolatban, hogy aki online pénztárgépet kezel, annak vezetnie kell a pénztárgépnaplót. Az üzemeltető kötelezettsége ennek a szigorú számadás alá vonása. A naplót mindig a pénztárgép helyén kell tartani, és minden, az eszközzel történő információt be kell vezetni, ilyen például a meghibásodás vagy a szervizelés.  Fontos, hogy szervizelés nem kezdődhet meg a pénztárgépnapló műszerésznek való rendelkezésre bocsátása nélkül! Ha az online pénztárgépet leselejtezzük, úgy a hozzá tartozó naplót a szervizzel le kell záratni és 8 évig megőrizni.

Amennyiben valamilyen átmeneti oknál fogva nem lehetséges az online pénztárgéppel nyugtát adni, kézzel kell azt kiállítani. Amint újra lehetségessé válik a gépi kiállítás, rögzíteni kell a kézzel bizonylatolt bevételt.

A téves beütések esélyének lecsökkentése érdekében az üzemeltetőnek egy tétel egységárára, egy tételsor összértékére, valamint egy bizonylat összértékére vonatkozóan összeghatárt kell beállítania. Ez gyári állapotban 900.000 Forint.

Hogyha az online pénztárgépen van lehetőség sztornó- és visszáru bizonylat kiállítására, úgy szükség esetén ezt a funkciót kell alkalmazni, nem pedig a „Pénztárgép napi bevételének módosító tételei” formanyomtatványt.  Hogyha lezárt bizonylatot szeretnénk javítani, azt csak visszaáruzni kell, nem sztornózni! Fontos, hogy a  napi forgalmi jelentésen a  a valós bevételnek egyeznie kell a  pénztárjelentésen szereplő fióktartalommal.

Online pénztárgépekkel kapcsolatos kérdése esetén forduljon hozzánk bizalommal!