A pénztárgép és az adóhatóság szerverei közötti adatkommunikációt biztosító eszköz, az Adóügyi Ellenőrző Egység az online pénztárgépek legdrágább alkatrésze, az átlagos vételára nettó 60 és 90 ezer forint között van.

Az eszközt akkor nem kell kicserélni, ha bővül egy cég tevékenységi köre, más ÁFA körbe tartozó termékeket kezd el forgalmazni, vagy új székhelye lesz. Ezeket a változásokat elegendő bejelenteni az adóhatóságnál.
Abban az esetben viszont, ha megváltozik a készülék tulajdonosa, a csere elkerülhetetlen, ezért a használt pénztárgépek ára nem jelentősen alacsonyabb, mint az új modelleké.
Ha ennek ellenére is egy ilyen készülék vásárlása mellett dönt, javasoljuk, hogy ellenőrizze a készülék akkumulátorát, mivel az alkatrész várható élettartama szinte sohasem haladja meg a 2-3 évet. Emellett mindenképpen érdeklődjön a kiválasztott pénztárgép AEE egységének áráról.
Emellett vizsgálja meg azt is, hogy a kiválasztott típus szerepel–e a forgalmazási engedéllyel rendelkező pénztárgépek aktuális listáján. Ha nem, akkor ugyanis előfordulhat, hogy nem tud majd a jogszabályi előírásoknak megfelelő nyugtákat készíteni a segítségével.